Annons

Statsvetare: Donald Trump omprövar USA:s roll

Donald Trump
Donald Trump Foto: Andrew Harnik/AP

Det många bedömare trodde var omöjligt tycks kunna bli verkligt: fastighetsmagnaten Donald Trump kan mycket väl bli republikanernas kandidat i presidentvalet. Och därmed har han god chans att erövra presidentposten. För omvärlden är det ­stora frågetecknet vilken utrikespolitik Trump kan väntas föra, skriver Jan Hallenberg, Försvarshögskolan.

Publicerad

Först måste konstateras att Donald Trump inte är en presidentkandidat som ut­märker sig för sina detaljerade uttalanden eller skriftliga planer angående vilken politik han skulle föra som president. Trump är i stället en populist med auktoritära drag för vilken den allmänna bestämda och högljudda attityden är viktigare än detaljerade policy­planer. Tvärtemot vad läsaren kanske kan tro är Trump inte den förste nationelle aktör i Förenta staterna med denna allmänna inställning till politiken. Ett exempel på en företrädare är fader Charles Coughlin som på 1930-talet i mycket populära radio­program successivt blev alltmer auktoritär och anti-semitisk. 1950 dök den dittills tämligen anonyme senatorn Joseph McCarthy upp på den nationella scenen då han hävdade att Förenta staternas utrikesdepartement infiltrerats av hundratals kommunister, en kampanj som McCarthy förde framgångsrikt fram till 1954. Slutligen hade affärsmannen Ross Perot, som ställde upp i president­valen både 1992 och 1996, starka populistiska drag, även om hans auktoritära uppfattning inte var lika markant som hos de båda andra. Ingen av dessa tre blev emellertid presidentkandidat för ­något av de stora partierna, vilket Donald Trump med all sanno­likhet blir.

**I förstone kan det **verka svårt att finna några sammanhängande övergripande tankar i Trumps utrikespolitik, men som den amerikanske forskaren Thomas Wright har visat finns det en över­gripande logik i hans hållning i internationella frågor. Trumps mest övergripande uppfattning är att det internationella samarbetssystem som USA i stor utsträckning byggde upp efter det andra världskriget inte har tjänat Washington väl. Av detta följer tre mer detaljerade uppfattningar som styr Trumps tänkande. För det första anser han att USA har ett alltför omfattande internationellt allians­system som Washington får betala alldeles för mycket för att vidmakthålla. För det andra anser Trump att den globala ekonomins utveckling missgynnar USA. För det tredje är han positivt inställd till auktoritära ledare i andra länder.

Jan Hallenberg

Foto: Rickard Kilström Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons