X
Annons
X
Bland Bust omslagskvinnor märks bland andra skådespelarna Busy Philipps, Laverne Cox och Krysten Ritter.
Bland Bust omslagskvinnor märks bland andra skådespelarna Busy Philipps, Laverne Cox och Krysten Ritter. Foto: Staffan Löwstedt

Donald Trump har gett ny fart åt feminismen

Långläsning

Med vass feministisk penna har det amerikanska magasinet Bust i 25 år utforskat populärkulturen. I ett USA där kvinnor återigen måste kämpa för sina grundläggande rättigheter är tidningen mer relevant än någonsin.

I ett kontorshus på 36:e gatan i Brooklyn sitter en tidningsredaktion i tårar. Tillsammans tittar de på förhöret med domare Brett Kavanaugh, president Trumps val till den tomma platsen i Högsta Domstolen. Doktor Christine Blasey Ford har vittnat om det sexuella övergrepp han ska ha utsatt henne för när de var tonåringar, och Kavanaugh är rasande. Han håller sitt försvarstal som ett sårat djur, och får stöd av republikanska senatorer som är – om möjligt – ännu argare än Kavanaugh.

Redaktionen i Brooklyn består uteslutande av kvinnor. De är förtvivlade, för som journalister på det feministiska magasinet Bust befinner de sig på andra sidan om den väldiga ravin som delar det politiska landskapet i USA, hösten 2018. En av dem är 22-åriga Lydia Wang, som jobbar som bloggredaktör.

Bland Bust omslagskvinnor märks bland andra skådespelarna Busy Philipps, Laverne Cox och Krysten Ritter.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 5

Bust redaktion arrangerar även pysselmarknaden Craftacular i New York två gånger per år, och redaktionen har gett böckerna ”The Bust guide to the new girl order” (1999) och ”Bust DIY guide to life: making you way through every day” (2011).

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 5

1997 smög Bust igång en revolution. På en sida mitt i tidningen fick läsarna instruktioner till hur man stickade en enkel halsduk. Debbie Stoller ville göra handarbete till en feministisk handling, ett tecken på respekt för tidigare generationers kvinnor.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 5

Chefredaktören Debbie Stoller. Till höger första numret efter Donald Trumps seger.

Bild 4 av 5

Bust fick snabbt hängivna prenumeranter, kvinnor som skickade en dollar eller två och fick tidningen i brevlådan.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 5