Annons

Johan Wennström:Donald Trump – inte så dålig som alla säger?

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Alex Brandon/TT

Donald Trump utmålas ofta som en katastrofal president. Victor Davis Hanson ger i boken ”The case for Trump” en mer nyanserad bild. Här finns också lärdomar för svenska politiker att dra – ignorerar man allmänt upplevda samhällsproblem kan politikens desperados rida in.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump talar under republikanernas årliga middag i Iowa, den 11 juni.

Foto: Charlie Neibergall/TTBild 1 av 1

Den amerikanska huvudstaden Washington D C och dess östkustgranne New York utgör i många avseenden USA:s intellektuella centrum. Samtidigt är det en ekokammare där främst ett visst slags röster och åsikter hörs.

En av få amerikanska intellektuella som både geografiskt och mentalt befinner sig utanför denna ”centrala zon” är författaren Victor Davis Hanson, som har disputerat i klassiska studier vid Stanford, forskat på det antika Grekland och av Sture Linnér beskrivits som en framstående krigshistoriker (SvD 29/11-04). Hanson är bofast på en familjegård i Kalifornien och kombinerar sin tid i akademin och sitt skrivande med att bruka sin mark. Denna konkreta förankring i myllan har bidragit till att ge honom andra perspektiv än de gängse, i en svensk kontext närmast påminnande om Thorbjörn Fälldins jordnära liberalkonservatism.

Annons
Annons
Annons