Annons

Domstolscheferna vill offra rättssäkerheten

Vad Sveriges rättsväsen behöver är en rejäl kompetenslyftning av domarna och en lyftning av rättssäkerheten, skriver artikelförfattaren.
Vad Sveriges rättsväsen behöver är en rejäl kompetenslyftning av domarna och en lyftning av rättssäkerheten, skriver artikelförfattaren. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Under strecket
Publicerad

Alla cheferna för kammarrätterna och hovrätterna utom chefen för hovrätten i Jönköping har gått ut i en artikel på Brännpunkt
5/6. Dessa skribenter är förvaltningschefer och inte domare. Som förvaltningschefer har de sin lydnad mot den politiska makten i regering och departement och arbetar för att de finansiella regeringsmålen skall uppnås.

Förvaltningscheferna skriver i artikeln att allt nu är så bra i domstolsvärlden efter mycket nedlagt arbete. Men så tillfogar de att budgetläget är mycket besvärligt och att det blir svåra konsekvenser ”om inte omedelbara åtgärder vidtas”. Olyckorna kommer att bestå i stora nedskärningar, att rättegångsmålen läggs på hög och fördröjs. Nu har dessa chefer förslag att komma med som i vart fall skall medföra förbättringar på lång sikt. Nästa års olyckor lämnar de utan förslag till åtgärder. Orsakerna till allt elände är att den ökande belastningen av brottsligheten ständigt kräver allt större resurser och liksom kramar musten ur rättssystemet.

Annons
Annons
Annons