Annons
X
Annons
X

Domstolen säger nej till Allra

PPM-förvaltaren Allra har åkt på ytterligare ett bakslag. Förvaltningsdomstolen säger nej till bolagets överklagande av Pensionsmyndighetens beslut att Allra skyndsamt ska sälja tillgångarna i fonderna.

Turbulensen kring Allra
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pensionsmyndigheten beslutade i torsdags att PPM-förvaltaren Allra ska sälja tillgångarna i sina PPM-fonder samt att Allras fyra fonder ska avregistreras från premiepensionens fondtorg.

Allra överklagade beslutet och begärde också en så kallad inhibition hos förvaltningsdomstolen. En inhibition skulle innebära att Allra slipper sälja fondernas tillgångar i avvaktan på en juridisk prövning av ärendet.

Nu har förvaltningsdomstolen sagt nej till Allras begäran om inhibition. Därmed har man gått på Pensionsmyndighetens linje att beslutet inte är ett så kallat förvaltningsbeslut. Det går därmed inte att överklaga till förvaltningsdomstolen.

Annons
X

Målet kring Allra och Pensionsmyndigheten påminner om utvecklingen i målet med Falcon Funds under förra året. Även då överklagades beslutet om avregistrering och försäljning av fondernas tillgångar till förvaltningsdomstolen och domstolen sade nej.

Falcon gick då vidare till Kammarrätten men fick avslag även där. Även Allra har indikerat att de kan komma att överklaga till övre instans. Det finns också möjlighet för Allra att försöka ogiltigförklara Pensionsmyndighetens beslut genom en civilrättslig process i tingsrätten.

Grunden till Allras överklagande är bland annat att bolaget anser att Pensionsmyndigheten är fel instans för det beslut myndigheten har fattat om Allras fonder. Det är istället endast Finansinspektionen eller motsvarande myndigheter i utlandet som kan fatta den typen av beslut, anser bolaget.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X