Annons

”Domstolarna har sänkt beviskraven i sexualmål”

Decennier av aktivism med fokus på rättstillämpningen i sexualmål har skapat en missvisande bild av vårt rättsväsende. Oskyldiga offras på rättssäkerhetens altare, skriver advokaterna Mikael Westerlund och Sargon De Basso i en replik.

Publicerad

Rättsväsendets hantering av våldtäktsmisstankar har den senaste tiden diskuterats flitigt på tidningarnas debatt- och kultursidor efter att bland andra Dagens Nyheters skribent Lena Andersson ifrågasatt Svea hovrätts dom mot den så kallade Kulturprofilen.

Vi är brottmålsadvokater och uppträder dagligen i domstolar. Vi ser positivt på att rättsväsendet är under medial granskning. Självfallet behöver man inte vara jurist för att ha åsikter om hur rättsväsendet fungerar. Däremot är det angeläget att debatten är saklig och korrekt varför det är nödvändigt att brottmålsjurister deltar. Därför är det bra att åklagaren Hanna Cardell gett sig in i debatten genom sin artikel på SvD Debatt (2/1).

Mikael Westerlund och Sargon De Basso.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 3

Det finns all anledning att känna oro för att vem som helst kan dömas för våldtäkt utan substantiell bevisning, skriver debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 3

Mikael Westerlund och Sargon De Basso.

Foto: Pressbilder Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons