Annons

”Domstolar fördummar män som våldtar”

Fler våldtäkter än någonsin anmäls, men det har inte lett till att fler förövare åtalas. Domstolarna fördummar många män genom att hävda att de inte förstått att kvinnan inte ville. Det är för mig obegripligt att detta tillåts ske i våra domstolar, skriver polisutredaren Nina Rung.

Under strecket
Publicerad

Nina Rung

Foto: Privat

Mikrofon i en rättssal.

Foto: Berit Roald/TT

Det är få brott som väcker sådan ilska och avsky som våldtäkt. Ändå är det ett alltför vanligt brott i Sverige. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) uppskattar att 100 våldtäkter sker i Sverige varje dag, medan endast 17 av dem anmäls. Det går inte heller åt rätt håll. Fler våldtäkter än någonsin anmäls och BRÅ menar att det kan handla om en faktisk ökning. Många praktiker vittnar om att våldet blivit grövre, att fler våldtäkter inbegriper fler gärningsmän och att de sexuella kraven och kränkande sexuella handlingarna kryper ned i åldrarna. Inte minst de som sker på nätet.

Under de senaste 40 åren har de anmälda våldtäkterna tiodubblats, medan åtalen ligger kvar på samma låga nivå. En del av problematiken ligger i stigmatiseringen av både brott och gärningsman. Jag menar att vi behöver omvärdera hur vi framställer gärningsmän och vad vi gör för att förhindra ytterligare brott. Det handlar inte om att dalta med våldtäktsmän. Det handlar om (vålds)prevention.

Annons
Annons
Annons