Domstol kan pröva livstidsdom

Regeringen ska inte längre bestämma när livstidsfångar ska friges. Det hårt kritiserade nådeförfarandet slopas vid årsskiftet, enligt ett förslag som justitieminister Thomas Bodström presenterar inom kort. Prövningen ska i framtiden ske i domstol.

Under strecket
Publicerad
Annons

I landets fängelser sitter just nu 130 personer som är dömda till livstid. Deras enda hopp att komma ut är att regeringen beviljar nåd, oftast genom att tidsbestämma straffet.
Systemet har ifrågasatts av såväl politiker som kriminalvård och internerna själva: hemlighetsmakeriet är stort och det ges inga motiv till avslagen, vilket gör det svårt att veta vad som krävs för att benådas. Dessutom finns en risk att politiska intressen vägs in vid bedömningarna.

Men vid årsskiftet avskaffas det kritiserade nådeförfarandet och ersätts av en domstolsprocess, enligt den lagrådsremiss som regeringen lägger fram i början av juni.
– Vi inrättade det nuvarande systemet med nåd 1734, förut var det kungen, nu är det regeringen. Det är klart att det är hög tid att byta till ett mer modernt och förutsägbart och rättssäkert system, säger justitieminister Thomas Bodström till SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons