Domstol ger stöd till slöjförbud

Belgiens förbjud mot plagg som täcker ansiktet har fått klartecken i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Arkivbild.
Belgiens förbjud mot plagg som täcker ansiktet har fått klartecken i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Arkivbild. Foto: Fred Ernst/AP/TT

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna ger sitt stöd till Belgiens förbud mot att bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på allmän plats.

Rätten anser att förbudet inte kränker religionsfriheten eller åsiktsfriheten.

TT-AFP
Publicerad
Annons

I juni 2011 införde Belgien en lag som förbjuder användandet av plagg som helt eller delvis täcker ansiktet på allmän plats. Några år tidigare hade ordningsföreskrifter införts i tre av landets kommuner – Dison, Pepinster och Verviers – som förbjuder användandet av plagg som täcker ansiktet på "alla offentliga platser under alla tidpunkter på dygnet", enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Tre kvinnor överklagade, med motiveringen att de bär slöjan av egen fri vilja och att de anser sig vara diskriminerade. Nu har domstolen i Strasbourg prövat lagen och föreskrifterna och ger sitt klartecken till Belgien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons