Resa

Dominika Peczynski: ”Lyxkryssningarnas strikta klädkod är kul”

Dominika Peczynski vräker i sig gatumat på Tel Avivs marknader och övernattar i en orientalisk saga i Marrakech.

Hotel Montefiore, Tel Aviv
Montefiore St 36, Tel Aviv-Jaffa
hotelmontefiore.co.il

Annons

I Vita Staden i hjärtat av Tel Aviv ligger det pyttelilla boutiquehotellet Montefiore med endast 12 rum. Hotellet är byggt på 1920-talet och föregår alltså Bauhausstilen som den här stadsdelen är så berömd för. Intim atmosfär, elegant interiör och fullt pådrag i hotellrestau-rangen under dygnets alla timmar gör hotellet till en av mina favoriter när jag är i Tel Aviv.

Casa Santa Maria, Fuerteventura
Calle Juan Bethencourt, 7, Betancuria
casasantamaria.net

Här finns inte mycket att se eller göra, men ön har en kravlös charm om man bara är ute efter att ta det lugnt – utan att stöta på andra svenska turister. Riktigt bra mat får du på Casa Santa Maria i Betancuria, öns pittoreska huvudstad. I en charmigt rustik byggnad från 1600-talet serveras mycket god traditionell kanarisk mat. Deras långkokta get är något av det godaste jag har ätit.

La Mamounia, Marrakesh
Avenue Bab Jdid, Marrakech,
mamounia.com

Ska man bo på ett enda hotell i sitt liv är La Mamounia ett svårslaget alternativ. Att checka in här är som att kliva in i en orientalisk saga. En av världens vackraste platser, tyckte Winston Churchill när han 1943 besökte det palatslika hotellet. Ljuvliga trädgårdar, drömlika interiörer med detaljer skapade av de skickligaste hantverkarna, perfekt service och utsökt marockansk mat gör en det till en oförglömlig hotellvistelse.

Lyxkryssning, Medelhavet
silversea.com

Som många andra trodde jag att kryssningar bara var något för rika pensionärer. Så fel jag hade! Min dotter och jag åkte på en lyxig Medelhavskryssning och hade hur kul som helst. Föreläsare berättade om destinationerna, menyerna anpassades efter lokala kök och man hann bli bästis med alla medpassagerare. Om du åker under lågsäsong behöver det inte bli särskilt dyrt heller. Men strikt klädkod gäller, vilket jag personligen tycker är rätt kul.

Foto: Yadid Levy / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Carmel Market, Tel Aviv
touristisrael.com/carmel-market

Jag tror inte att koncentrationen av galet goda snabbmatställen kan vara högre någon annanstans i världen än på Carmel Market i Tel Aviv. Falafel, shakshuka, shawarma och såklart hummus i olika varianter och med olika tillbehör. Lokala, ofta vegetariska smarrigheter utan åthävor i en helt opretentiös och livlig miljö. Mitt tips är att komma dit utsvulten så att man verkligen kan vräka i sig.

Till Toppen