Annons
X
Annons
X

Domen ger hopp åt våldtagna

En dom som ger hopp och kan innebära en vändpunkt för våldtagna kvinnor som tvekat att polisanmäla. De reaktionerna kommer bland annat från Team för våldtagna kvinnor i Stockholm efter Svea hovrätts dom igår.

(uppdaterad)
Foto: CAROLINE TIBELL

Monica Mardell är leg psykoterapeut vid Team för våldtagna kvinnor vid Stockholms stads Kriscentrum för kvinnor.

Hit får man komma upp till tolv gånger i samtalsterapi, det kostar ingenting och man kan vara anonym. Här finns också en jourtelefon öppen dygnet runt. Förra året gick 130 kvinnor i behandling.

–Många som kommer hit är mellan 18 och 25 år. Flertalet av de jag mött säger att det inte är någon idé att anmäla en våldtäkt. Jag hör fler och fler säga så. Vi brukar titta på för- och nackdelar med att anmäla, säger hon.

Annons
X

Monica Mardell ser gårdagens dom från Svea hovrätt som en möjlig vändning:

–Våldtäkt är en samhällsfråga och en demokratifråga. Tjejer har rätt till sin egen kropp och sexualitet, rätt till livsutrymme och det offentliga rummet också som kvinna. Det är glädjande och upplyftande med den här domen. Dessutom fokuserar domstolen på männens uppsåt.

Hon tycker att sexualbrottslagen är skriven i förhållande till de mindre vanliga överfallsvåldtäkterna och vill att lagen ska ändras så att ett samtycke krävs för samlag.

–Det finns en föreställning om att unga tjejer ska vara tillgängliga. De blir inte tagna på orden, utan på kroppen, säger Monica Mardell.

Även förre Jämo, advokaten Claes Borgström, ser domen som en viktig signal till våldtagna kvinnor:

–Den ger hopp om att det spelar roll att anmäla och att man kan få upprättelse. Det är oerhört viktigt. Det är ett budskap från rättsväsendet; att inte uppgifter från en målsägande viftas bort, säger han.

Lotti Helström är gynekolog och överläkare vid Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor. Hit kommer cirka 600 kvinnor per år och drygt hälften av dem polisanmäler. De som söker hjälp här är sällan svårt skadade:

–Kvinnoskötet tål väldigt mycket och läker bra, det vet alla som har fött barn. En vanlig skada vi ser är blåmärken på kvinnans vänstra arm, när mannen har tagit hårt i henne. Om kvinnan inser att hon är maktlös sker något rent fysiologiskt, spela död-reflexen slår in och hon blir lamslagen, säger Lotti Helström.

Ju mer våld som har brukats och ju mer främmande en misstänkt gärningsman är, desto större är benägenheten att kvinnan anmäler:

–Den vanligaste förövaren är en närstående, men bland våra patienter är det vanligaste en bekant eller en tillfällig bekant.

Resultatet av frivilligt våldsamt sex ser inte Lotti Helström och hennes kolleger, däremot kvinnor som lever i långvariga misshandelsförhållanden där misshandeln ibland övergår i våldtäkt:

–Det är patologiskt sadomasochistiskt sex. Ibland avslutas misshandeln med våldtäkt och då vet kvinnan att hon kommer att överleva. Hon kan ibland då inte göra något motstånd, för att få slut på misshandeln. De kvinnorna är det extremt svårt att få till att anmäla, säger Lotti Helström.

Annons
Annons
X
Foto: CAROLINE TIBELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X