Annons
X
Annons
X

Dömda ledare kan fortsätta styra

I Södertälje drogs i går en lättnadens suck efter att ledaren i gangstermålet dömts till livstids fängelse. Bedömare varnar nu för att ledarskiktet kan komma att fortsätta styra inifrån fängelset. Enligt polisen finns i dag ett 40-tal ungdomar med anknytning till gängen.

Finns Södertäljenätverket? Den frågan ställer Södertälje tingsrätt i den 500 sidor tjocka domen som kom i går. Och besvarar sedan frågan: Ja, det finns. Tingsrätten anser att det är utrett att det finns ett kriminellt nätverk – Södertäljenätverket eller syrianska brödraskapet – att inkomsterna har kommit från illegal spelverksamhet och utpressning, och att kampen har handlat om makten över den illegala spelmarknaden i Södertälje.

Domen är en seger för åklagarsidan: den 31-årige ledaren Bernhard Khouri döms till livstids fängelse för nio brott, däribland anstiftan till mord och människorov, och fyra andra personer döms till långa fängelsestraff för mord och medhjälp till mord. Totalt döms 18 av 20 åtalade till fängelsestraff och sluten ungdomsvård.

I kommunhuset drar stadens politiker en lättnadens suck. Kommunalrådet Boel Godner (S), som kallar de stränga straffen en viktig markering, och oppositionsrådet Marita Lärnestad (M), som själv varit utsatt för hot och förföljelse:

Annons
X

–Det här visar att det är fel att ta lagen i egna händer. För Södertäljes skull är jag jätteglad!

I stadsdelen Ronna, där dubbelmordet på bröderna Mous sa inträffade för två år sedan, är reaktionerna blandade. Utanför en pizzeria i centrum står en man i 30-årsåldern och pratar med en bekant. Han är uppjagad och rabblar namn och påföljder.

–Han fick livstid, helt sjukt, säger mannen och fortsätter att berätta om en av de dömda som nyligen hade släppts ur häktet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Annars är det få som vill prata om Södertäljenätverket eller hur det påverkat Ronna. I tobaksaffären sitter två män i 30-årsåldern.

  –Det har ingenting med mig att göra, jag kände dem inte. Det var inget problem om man inte lade näsan i blöt, säger den ene mannen.

  De tycker att det är synd att bilden av kriminaliteten har fått dominera.

  Monir Salman tycker att det är bra att männen har fått sina straff men vill inte överdriva hur situationen var innan heller.

  – Det har varit lite lugnare här de senaste två åren, man hör inte lika mycket. Men jag tror att det finns andra platser där det är värre.

  Från både polisen och kommunledningen är samtidigt budskapet att domen är en milstolpe i kraftsamlingen mot den organiserade brottsligheten – det är inte läge att sänka garden nu.

  –Samarbetet med polisen måste fortsätta. Vi kan inte stå här om 15 år, och ha en liknande rättegång, säger Boel Godner (S).

  Enligt Bengt Jansson, som leder Södertäljepolisens sociala insatsgrupper för att fånga upp unga i riskzonen, finns i dag ett 40-tal ungdomar i 14–20-årsåldern som polisen skulle vilja arbeta med. De flesta har anknytning till något av de gäng som i dag finns i Södertälje. Bengt Jansson varnar för risken att de nu ska träda fram när äldre medlemmar dömts till långa fängelsestraff:

  –Det är en jättestor risk. Det gäller att ligga på dem som börjar ta mark nu. För stunden är många ännu chockade och vet inte riktigt hur de ska agera utan ledare. Deras liv är i strimlor, de famlar i intet, säger Bengt Jansson.

  Han tror inte de yngre gängmedlemmarna har haft någon kontakt med de äldre under den tid de varit häktade. Men han befarar att det kan komma att ändras:

  –Därför blir det viktigt med informationsinhämtning, så att vi kan stävja alla försök att styra inifrån fängelset. Sådant har förekommit förut.

  Också advokaten Elisabeth Massi Fritz ser en risk att Södertäljenätverkets kriminella verksamhet fortsätter trots att ledaren nu dömts till livstids fängelse och flera andra medlemmar fått stränga straff.

  – Man måste vara tuffa ute på anstalterna. Det finns många exempel på kriminella som är dömda men ändå fortsatt sin verksamhet när de sitter på anstalterna, säger hon och fortsätter:

  – Här ligger Sverige lite efter och förbjuder inte tillräckligt mycket på anstalterna. Man måste bevaka den här typen av kriminella, se till att de inte får datorer och begränsa deras möjligheter att fortsätta styra verksamheten.

  Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdens huvudkontor, tonar ner riskerna. För de häktade har restriktionerna fram till nu bland annat inneburit att de inte får prata i telefon, ta emot besök, träffa andra intagna och läsa tidningar. När de placeras i fängelse kommer det troligtvis vara på en någon av de mer slutna avdelningarna, med samma möjlighet att kontrollera deras kommunikation, enligt Christer Isaksson.

  –Generellt är det svårt att sitta långa tider på häktet eller på våra högst klassade säkerhetsavdelningar och behålla sin position. I den här branschen finns det konkurrenter och uppstickare hela tiden. Folk som får väldigt långa straff har svårt att upprätthålla sin pondus.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X