Annons
X
Annons
X

Domaren: Ett nej är ett nej

Ett nej är ett nej när det än kommer. Det sade hovrättslagmannen Göran Ewerlöf inför pressen efter den fällande domen mot ”Stureplansprofilerna”.

Foto: TECKNING: JENNY ALVÉN

Göran Ewerlöf mötte det församlade pressuppbådet direkt efter att domen hade meddelats.

– Målet är inte av speciellt stort principiellt intresse. Det är ett våldtäktsmål som andra, säger han.

Han fick frågan hur målet påverkats av de inblandades tidigare sexuella relation. Uppgifter om att de har haft en sexuell relation med vissa våldsinslag har förts fram under rättegången.

Annons
X

– Ett nej är ett nej, när det än kommer, säger Göran Ewerlöf, som konstaterade att hovrätten ändrat den tidigare friande domen i tingsrätten helt och hållet.

– I grunden handlar det om att hovrätten valt att tro på kvinnan fullt ut, medan tingsrätten bara trott på delar av hennes berättelse.

Det finns flera punkter i stödbevisningen som ska ha bidragit till att hovrätten valt att fälla de båda åtalade. Ett är läkarintyget om kvinnans skador efter händelsen, ett annat är det samtal till larmcentralen där kvinnan flera gånger säger att hon blivit våldtagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den senare uppgiften anses också styrkt genom ett samtal som kvinnan haft med en bekant.

  De sms-meddelande som männen har skickat till varandra anser rätten visar att de uppenbarligen varit medvetna om vad de har gjort.

  Göran Ewerlöf fick också frågan om han trodde att han påverkats av den kraftiga opinion som väckts kring processen.

  – Nej, det är alltid en domares kärnuppgift att koncentrera sig på målet och bortse från det som sker runtomkring, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TECKNING: JENNY ALVÉN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X