Domare vill inte utbildas med poliser

De flesta domare vägrar att delta i utbildningar tillsammans med polis och åklagare, eftersom de anser att de då kan bli jäviga. Detta riskerar att leda till sämre rättssäkerhet för såväl misstänkta som brottsoffer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt regeringens regleringsbrev till Domstolsverket, DV, ska åtgärder för att öka kunskapen om brott om människohandel för sexuella ändamål särskilt redovisas, eftersom regeringen anser att det är ett prioriterat område. Förra året anordnade DV två egna utbildningstillfällen som gav 50 fiskaler, av landets totalt 694 allmänna domare, bättre kunskap om könshandel. I år har man köpt in 80 utbildningsplatser där professor Madeleine Leijonhufvud ska föreläsa om den nya sexualbrottslagen, enligt Irma Sjödin, utbildningshandläggare på DV.

Den mesta kompetensutvecklingen förra året enligt årsredovisningen gällde i stället ledarskap, konkurrensrätt och hur länsrätterna i Kalmar, Blekinge och Kronoberg ska samverka vid semester. Domstolsverket betonar i årsredovisningen att insatserna för kompetensutveckling präglades av bristen på resurser och kravet på hårda prioriteringar.
Enligt vad SvD erfar har domare vägrat komma till flera av Rikskriminalpolisens utbildningar om människohandel för sexuella ändamål. Domarna hävdade att det skulle föreligga risk för jäv om de deltog i en gemensam utbildning tillsammans med polis och åklagare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons