Domare smygfilmades av Qanon-anhängare

Enligt lagman Lena Egelin har det funnits en oro för att personer inom Qanon-kulten kan agera mot en domare.
Enligt lagman Lena Egelin har det funnits en oro för att personer inom Qanon-kulten kan agera mot en domare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En domare och hennes anhöriga har hängts ut av nätkulten bland tusentals följare. Nu finns en rädsla för att rörelsen kan agera. ”Det har inte hänt oss tidigare att någon åkt hem till en domare”, säger Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt.

Under strecket
Publicerad
Lena Egelin är myndighetschef för Solna tingsrätt och arbetade tidigare fallet mot Julian Assange.

Lena Egelin är myndighetschef för Solna tingsrätt och arbetade tidigare fallet mot Julian Assange.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Ett infekterat tvistemål om barn har lett till dramatiska följder för en domare vid Solna tingsrätt. Fallen är ofta svåra och känslomässiga för de inblandade föräldrarna eftersom fallen kan leda till att en av dem mister vårdnaden om sitt barn. Men domaren som dömde i det aktuella målet i fjol har hängts ut ett flertal gånger bland tusentals följare på sociala medier. Bakom uthängningen står en person som är anhängare av den amerikanska nätkulten Qanon, som SvD granskat, den så kallade Qanon-kvinnan.

Efter ett beslut i domstolen började det skickas mejl med subtila hot, berättar lagman Lena Egelin som är chef för tingsrätten. Domaren i målet filmades även utanför sitt hem för en video som lades ut bland alla tusentals följare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons