Domare redo för krigsförbrytare

Under strecket
Publicerad
Annons

Internationella brottsmålsdomstolen, International Criminal Court (ICC),är den första permanenta domstol som kan åtala personer för folkmord och andra krigsbrott. Den inrättades efter ett fördrag som antogs i Rom 1998. Hittills har139 länder undertecknat Romfördraget, 60 har ratificerat det däribland Sverige. Domstolen kan döma i brott som begåtts efter den 1 juli 2002. Philippe Kirsch från Kanada valdes till domstolens president.
SvD
i Internationella brottmålsdomstolen
GENÈVE I skuggan av ett hotande Irakkrig svors i går arton domare in vid internationella brottmålsdomstolen i Haag. USA tackade dock nej till ceremonin med Kofi Annan.
Världens första permanenta krigsförbrytartribunal, som debatterats i närmare hundra år, blev verklighet förra året. Då öppnades högkvarteret i nederländska Haag. Nu har man sållat fram domstolens arton domare, elva män och sju kvinnor.
Ingen annan internationell domstol har haft så många kvinnliga domare.
Nu återstår att utse domstolens chefsåklagare, vilket troligen
sker i april. Därefter kan arbetet med att döma anklagade för folkmord och brott mot de mänskliga rättigheterna. Domstolen har redan över 200 fall om misstänkta krigsförbrytelser på sitt bord. Men det dröjer nog några år innan den första rättegången hålls.

FN-chefen Kofi Annan var bland de närvarande vid gårdagens historiska ceremoni. USA lyste däremot med sin frånvaro. Inte så förvånande kanske, då Washington är mycket negativ till domstolen och landet är inte anslutet. En inbjudan till USA om att ändå närvara vid ceremonin avböjdes bestämt.

Annons
Annons
Annons