Annons
X
Annons
X

Domare banar väg för ny Bergmanvåg

Av Reuters, TT

De förra ägarna till biografen Isis Theater i skidorten Aspen i Colorado har genom ett utslag av en domare fått rättigheterna till den svenske filmikonens Ingmar Bergmans samtliga arbeten, åtminstone i USA. Det står klart efter en åtta år lång rättstvist med Svensk Filmindustri, uppgav företrädare för Isis Theater på fredagen.

Det var redan i december i fjol som domaren i Colorado bestämde att rättigheterna skulle överföras till Isis Theater. Hittills rör det sig om cirka 450 film- och tv-titlar, inklusive Bergmans samlade verk med bland andra Viskningar och rop, Fanny och Alexander, Vargtimmen, Sjunde inseglet och Smultronstället.

Utöver det har Isis Theater fått rättigheterna till Lasse Hallströms klassiker Mitt liv som hund och Bo Widerbergs Elvira Madigan.

Annons
X

Beslutet kan bana väg för en ny Bergman-våg i USA där visningen av hans filmer starkt har begränsat på grund av ägartvisten.

Varken Svensk Filmindustri eller dess moderbolag Bonniergruppen har omedelbart gått att nå för en kommentar.

Los Angeles TT-Reuters

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X