Dom mot Öcalan kritiseras

Under strecket
Publicerad
Annons

Den dödsdömde före detta PKK-ledaren Abdullah Öcalan fick ingen rättvis rättegång i Turkiet. Det anser Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Turkiet kommer att överklaga utslaget.
Kurdledaren Öcalan dömdes 1999 till döden för att ha lett en väpnad, separatistisk kamp mot den turkiska staten. Han vände sig efter den fällande domen till Europadomstolen i Strasbourg och hävdade att de turkiska myndigheternas behandling av honom stred mot de mänskliga rättigheterna.
De sju domarna i Europadomstolen, ledd av svenskan Elisabeth Palm, ger Öcalan rätt på flera punkter. Den turkiska domstolen opartiskhet ifrågasätts, eftersom en militär domare satt med under en stor del av processen mot Öcalan.
Europadomstolen anser också att den före detta PPK-ledaren inte hade möjlighet till en rättvis rättegång, eftersom kontakterna med advokaterna begränsades.
Turkiet anser att Öcalan är ansvarig för att 30 000 soldater dödades under den 16 år långa kurdiska separatistkampen. I oktober 2002 omvandlades dödsstraffet till
livstids fängelse.
Turkiets utrikesminister Yasar Yakis förkastade i går domen.

– Han var ansvarig för tusentals människors död. Man kan inte förändra det faktumet, sade han. tt

Annons
Annons
Annons