Annons

Dom mot könsstympning kritiseras

Den förste som dömdes i Sverige för könsstympning var en somalisk pappa 2006. En helt orimlig paradox eftersom män av tradition inte deltar vid könsstympning, enligt socialantropologen Sara Johnsdotter. I en ny bok kritiserar hon rättsväsendet för oförmåga att hantera kulturella skillnader.

Under strecket
Publicerad

Ali, en svensk man av somalisk härkomst, dömdes av Göteborgs tingsrätt för att han skulle ha varit­ närvarande och hållit fast sin dotter i Somalias huvudstad Mogadishu något år tidigare då flickan berättat att hon könsstympats. Även hovrätten fastställde domen till två års fängelse. I boken Ali och den svenska rättvisan påpekar Sara Johnsdotter att Ali fälldes trots att polisen inte undersökt någon brottsplats, ingen säkert vet när brottet begicks, vittnesmålen är osäkra och det finns en vårdnadstvist i botten.

Sara Johnsdotter, fil dr i socialantropologi och forskare vid Malmö­ högskola, har forskat om könsstympning i tio år och vittnade i hovrätten om det orimliga i att påstå att en somalisk man skulle närvara vid en könsstympning. Dom­stolen dömde Ali ändå.

Annons
Annons
Annons