Annons
X
Annons
X

19-åringen döms till vård för mord i löpspår

Den 19-årige man som dödade en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby döms till vård för mord. Mannen döms även för brott mot griftefrid men frias från åtalspunkten om försök till grov våldtäkt.

Av TT
(uppdaterad)
Joggingmordet
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– I de flesta delar blev utgången som vi hade argumenterat för, och på det sättet tycker jag att domen är riktig i de flesta delar, säger mannens advokat, Sofia Björksten, till TT.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten ansluter sig till Socialstyrelsens rättsliga råds yttrande, enligt vilket 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade den 21-åriga kvinnan i somras och att störningen består. Det handlar bland annat om återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning.

I tidiga polisförhör pratade 19-åringen själv om sina impulser.

Annons
X

– Den här impulsen som du berättar om, som du fick när du såg henne. Vad var det för impuls? Vad tänkte du då när du såg henne första gången, frågar förhörsledaren.

– Döda, svarar 19-åringen.

19-åringen åtalades för mord, försök till grov våldtäkt och för brott mot griftefrid för det han utsatte kroppen för sedan han dödat kvinnan. Själv har han sagt att han inte försökt att våldta henne. 19-åringen nekar till mord men har erkänt den mildare rubriceringen dråp.

– Där har jag argumenterat för att det fanns ett utrymme att bedöma det som dråp. Men det är ju gränsdragningsproblematik som gör att man väljer det ena eller det andra, säger Sofia Björksten.

Såväl åklagaren som försvararen yrkade på att 19-åringen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård – i enlighet med utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen, som gjordes tidigare, hade mannen en störning som dock inte var så allvarlig att han inte skulle kunna dömas till fängelse.

– Tingsrätten hade att väga två uppfattningar mot varandra, men vi anslöt oss till Socialstyrelsens bedömning, säger domare Anna Flodin.

Mannen döms även att ersätta kvinnans dödsbo för begravningskostnader.

Sofia Björksten kommer antagligen inte att överklaga domen.

– Just nu finns det inte någon sådan plan.

Hon har varit i kontakt med mannen efter att domen kom, men hon vill inte berätta om hans eventuella kommentarer.

TT har sökt åklagare Robert Näppi.

Annons
Annons
X
Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X