Doldisen som leder jakten på karteller

Minns ni asfaltkartellen? Nu har Konkurrensverket genomfört ytterligare en gryningsräd mot byggbranschen. Men medan den första skapade rubriker som skakade Sverige är det desto färre som hört talas om den senare - trots att ingen räd någonsin varit större. Möt kvinnan som i det dolda leder kampen mot kartellerna.

Under strecket
Publicerad

Anne Vadasz-Nilsson.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Det är tisdag förmiddag den sista januari 2012 och Anne Vadasz-Nilsson sitter vid telefonen och svarar i takt med att samtalen trillar in. De som ringer befinner sig 56 mil bort och har just genomfört Konkurrensverkets största gryningsräd någonsin, störst i förhållande till hur många anställda från verket som har deltagit i razzian.

Åtta byggföretag i Jämtland misstänks för att ha samordnat anbud vid upphandlingar genomförda av Östersunds kommun. En dryg vecka efter tillslaget utgör kopior av hårddiskar, elektronisk dokumentation och travar med papper grunden i den utredning som nu ligger på Anne Vadasz-Nilssons bord och som ett antal utredare med största sannolikhet får arbeta med i flera månader framöver.

Annons
Annons
Annons