Annons

Doldisen som blev SD-ledare

Mattias Karlsson är en av de mest tongivande personerna i Sverigedemokraternas toppskikt. Men utåt har han hållit en låg profil. Efter att Jimmie Åkesson sjukskrev sig förra månaden har Karlsson tagit ett kliv fram i offentligheten.

Publicerad

Mattias Karlsson brukar beskrivas som Sverigedemokraternas chefsideolog. Han har varit tongivande i utvecklingen av partiets politik och delaktig i den förnyelse av partiet som påbörjades runt millenieskiftet. Han har varit med och tagit fram partiets principprogram och valmanifest. Han har ofta talat sig varm för ett homogent samhälle, svensk kultur och förespråkat assimilering av invandrare.

Karlsson växte upp i Rottne utanför Växjö och studerade statsvetenskap vid Lunds universitet. Han gick med i Sverigedemokraterna i slutet av 1990-talet och blev en del av ”de fyras gäng” – Karlsson, Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Björn Söder – som så småningom fick ett stort inflytande i partiet. Han är 37 år gammal.

Mattias Karlsson presenterar Sverigedemokraternas valmanifest tidigare i år tillsammans med partiledare Jimmie Åkesson och partiets biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid.

Foto: TT Bild 1 av 2

Mattias Karlsson, längst till höger på Sverigedemokraternas landsdagar 2009. På bilden syns även David Lång, Richard Jomshof, partiledare Jimmie Åkesson och Erik Almqvist.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons