Annons
X
Annons
X

Doldisen kan avgöra valet

De är människorna bakom orden som kan etsa sig fast i världshistorien, talskrivarna. Och när Barack Obama nu ska kampanja sig till fyra nya år i Vita Huset har han återigen en av de mest talangfulla i mannaminne vid sin sida – 31-årige Jon Favreau.

”I Jon Favreau har han hittat en extremt stor talang och stöttepelare.”
”I Jon Favreau har han hittat en extremt stor talang och stöttepelare.” Foto: (OFFICIAL WHITE HOUSE PHOTO BY PETE SOUZA

– I dagens medieklimat går det inte längre att vara anonym. Alla som samarbetar med presidenten på den här nivån släpas, vare sig de vill det eller inte, ut i rampljuset.

Orden kommer från Jeff Shesol, historiker men framför allt talskrivare mellan 1998 och 2001 till dåvarande presidenten Bill Clinton. Och det är också därför en sådan som Jon Favreau kommer att få en rejäl dos uppmärksamhet fram till dess att USA går till val den 6 november.

För trots att Jon Favreau arbetar sida vid sida med Barack Obama - som anses vara en av de bästa presidenterna någonsin när det kommer till att handskas med ord - så är han i sin roll som talskrivare oersättlig för presidenten, hävdar Jeff Shesol.

Annons
X

– Obamas böcker vittnar om att presidenten är en väldigt duktig skribent, hans tal om att han kan prata som inte många andra. Men Obama behöver liksom alla andra hjälp. Och i Jon Favreau har han hittat en extremt stor talang och stöttepelare, säger Jeff Shesol till SvD.

Så vem är då denna 31-åring? För att spola igenom historien hyfsat snabbt så anslöt sig den nybakta statsvetaren Jon Favreau till John Kerrys presidentkandidatur 2004 för ett praktikjobb på pressavdelningen. När kampanjen väl höll på att rämna och medarbetarna lämnade kampanjen var Jon Favreau en av de sista att hänga kvar - något som resulterade i att han fick dumpa det ursprungliga arbetet med att klippa ljudfiler för att istället fatta pennan.

Arbetet imponerade så pass på presschefen Robert Gibbs att han året därefter, när han börjat alliera sig med Barack Obama, plockade med sig Jon Favreau. Budskapet om vilket uppdrag som väntade och vilka kvalifikationer som Barack Obama satt på var tydligt - hade den blivande presidenten bara haft mer tid skulle en talskrivare vara onödig.

Inför det stundande valet har presidenten och Jon Favreau hållit ihop i sju år. Och samarbetet dem emellan har utvecklats så pass att det enligt experter nog kommer att kastas smått avundsjuka blickar från Mitt Romneys läger.

– Deras arbete smälter samman på ett sätt som alla strävar efter, men inte många når. De agerar snarare som en person än två och det är omöjligt att säga när den ena börjar jobba och den andre slutar, säger Jeff Shesol och lyfter fram hur Jon Favreau har lärt sig bemästra den svåra konsten att kanalisera en presidents röst ner i sina egna ord.

Efter närmare fyra hektiska år i Vita Huset, där Jon Favreau och hans team ofta varit involverade i två till fyra tal per dag, kommer situationen snart att förändras rejält.

Tempot kommer visserligen fortfarande att vara högt med väldigt få sovtimmar, men arbetsuppgifterna inte längre lika spretiga. Från att Barack Obama har talat om exempelvis miljöteknik på morgonen, krigsveteraner på eftermiddagen och riskkapital på kvällen kommer fokuset snart att blir mer samlat.

– Under förra valperioden blev det tydligt hur Barack Obama resonerar i den här frågan och han kommer inte att ändra sig den här gången. Istället för att prata om allt möjligt så kommer han försöka pränta in ett fåtal budskap i väljarna, vilket för talskrivarna innebär att de främst kommer få ägna sig åt att justera ett fåtal varianter genom att hålla dem extremt uppdaterade, säger Jeff Shesol och pekar på att ett av John Kerrys misstag 2004 var att han avvek från den linjen.

– Om du likt John Kerry talar om allt möjligt istället för att fokusera på ett fåtal budskap framstår du som osäker och du kommer att tappa väljare. Historien har visat att bra kandidater har ett fåtal tal som de håller sig till.

Strategiförändringen innebär också att Barack Obama återigen kommer att börja glänsa som orator, resonerar den tidigare talskrivaren. De förväntningar som har funnits på honom under Vita Huset har varit alldeles för stora.

– Barack Obama har inte haft någon som helst möjlighet att hela tiden hålla samma typ av brinnande och hoppfulla tal som under kampanjen 2008. En president talar flera gånger om dagen och alla kan inte sluta med att vi landar på månen, att allt är fantastiskt. Vissa tal måste vara fyllda av mer byråkrati och tekniska detaljer än hjärta.

Vad gäller motståndaren Mitt Romney är det ännu inte riktigt känt hur hans talskrivarprocess går till, inte heller exakt hur hans stab kommer att se ut.

– Mitt Romney har visserligen skrivit en bok själv och ska vi tolka den så har han inte samma begåvning som Barack Obama. Men vi vet ännu inte vilken typ av talskrivare han är eller vilken typ av människor som han kommer att omgärda sig med när det hettar till.

SvD:s USA-panel:
De guidar dig fram till valet

Annons
Annons
X

”I Jon Favreau har han hittat en extremt stor talang och stöttepelare.”

Foto: (OFFICIAL WHITE HOUSE PHOTO BY PETE SOUZA Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X