Statssekreterarna Ulf Holm och Maria Ferm har förhandlat budgeten för MP. Erik Scheller är huvudansvarig tjänsteman från Liberalerna, här med ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson.
Statssekreterarna Ulf Holm och Maria Ferm har förhandlat budgeten för MP. Erik Scheller är huvudansvarig tjänsteman från Liberalerna, här med ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson. Foto: Emma-Sofia Olsson

Budgetens hårdaste strid avgjordes i elfte timmen

De dolda makthavarna bakom bensinskatten, försvarssatsningarna och allt där emellan är klara med höstbudgeten för 2020. Nu börjar kampen mellan fyra partier om verklighetsbeskrivningen.

Uppdaterad
Publicerad

Några veckors intensiva, ofta spända, budgetförhandlingar var snart slut. Det var inte långt kvar till att riksdagen skulle ha sitt högtidliga öppnande. Fyra partier med vitt skild ideologisk grund hade lyckats komma överens om en höstbudget på nästan 10 000 sidor, så när som på frågan om bränsleskatten.

Nu höll kvällen på att övergå i natt och den sista knuten måste lösas. I ett rejält tilltaget rum på finansdepartementet satt åtta personer runt det stora bordet. Det var den hårda kärnan i budgetförhandlingarna. På den ena sidan S och MP, på den andra C och L, precis som de brukade sitta.