Ove Bring:Dold agenda blev Hammarskjölds död

Den självständiga republiken Kongos förste premiärminister Patrice Lumumba avrättades brutalt 1961.
Den självständiga republiken Kongos förste premiärminister Patrice Lumumba avrättades brutalt 1961. Foto: Horst Faas/TT

Vilken roll spelade CIA i de mordiska intriger som pågick i 1960-talets Afrika? I en ny bok undersöker historikern Susan Williams de politiska aktiviteter som ledde fram till mordet på Kongoledaren Patrice Lumumba och som kan ha legat bakom den flygkrasch som blev Dag Hammarskjölds död.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter andra världskriget avvecklades USA:s dåvarande underrättelsetjänst OSS och i stället tillkom 1947 CIA (Central Intelligence Agency) med högkvarter i Langley, Virginia. Förutom skydd av den inre säkerheten fick CIA uppdraget att planlägga och genomföra hemliga operationer utomlands till stöd för amerikansk utrikespolitik. I dagarna har den brittiska historikern Susan Williams utkommit med en bok om vad hon kallar västerländskt ont uppsåt i Afrika, ”White malice. The CIA and the covert recolonisation of Africa” (Public Affairs). Startpunkten är en konferens 1958 i Accra, Ghana, där två
karismatiska afrikanska ledare deltar som båda kommer att bli targeted av CIA, det vill säga utsedda för eliminering, politisk eller fysisk. De upplevs som dörröppnare för en befarad kommunistisk frammarsch i Afrika.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons