Annons

Hinna före Herren GudDokumentärt mästerverk om judiskt motstånd

Fotografiet på en ung pojke som drivs ut ur det judiska getton i Warsawa har blivit en av de mest kända bilderna från andra världskriget.
Fotografiet på en ung pojke som drivs ut ur det judiska getton i Warsawa har blivit en av de mest kända bilderna från andra världskriget. Foto: Franz Konrad

Hanna Krall, själv överlevare, gjorde i slutet av 1970-talet intervjuer med Marek Edelman, den ende då levande bland dem som ledde den judiska motståndsrörelsen i Warszawas getto. Boken som bygger på deras samtal är ett mästerverk, skriver Sigrid Combüchen.

Under strecket
Publicerad

Ordet ”koordinater” dyker plötsligt upp i boken. Det känns som ett egendomligt, fast samtidigt det enda tänkbara, kodordet för en kaosgestaltning av upproret i det judiska gettot i Warszawa 1943. ”Hinna före Herren Gudkallas dokument eller dokumentär. Som litteratur är den ett mästerverk och en klassiker bortom genrer. 

Konventionella gestaltningar av världens undergång brukar ha huvudpersoner. Kring dem faller torn och kroppar, med betoning på kring, eftersom berättandets natur är att välja ett perspektiv, och gradera allt utanför som bipersoner och bakgrund. Också om kampen i gettot finns sådana berättelser. Dramaturgin invaggar då läsaren i trygghet, därför att man är van vid formen och befinner sig utanför handlingen. Men denna lilla bok på 125 sidor sätter begreppet handling ur spel. Huvudpersonen är inte huvudperson utan delaktig och vittne och perspektivet är inte hans utan hans och allas. Inlevelsen i de otaliga detaljer som rusar kors och tvärs, knappt förnimbara men mycket precisa, är inte känslosam, den är sval, och utan kyla. Läsaren tvingas uppgradera sitt sätt att känna – från hjärta till hjärna.

Bild 1 av 3

Marek Edelman vid en ceremoni till minne av gettoupproret i Warszawa 2009. Edelman avled senare samma år, 90 år gammal.

Foto: Alik Keplicz/TT Bild 2 av 3

Hanna Krall

Foto: IBL Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons