Annons
X
Annons
X

Dokumentärfest intar Stockholm

Hallå där Melissa Lindgren, programansvarig för Tempo dokumentärfestival som startar på måndag. Festivalen bjuder in till en vecka fylld av dokumentära berättelser i form av film, radio och samtal.

Melissa Lindgren är programansvarig för festivalen.

Melissa Lindgren är programansvarig för festivalen. Foto: Katriina Mäkinen

Vad är höjdpunkten på årets festival?

– Vi har flera fantastiska världspremiärer. Invigningsfilmen ”Kiki” har sverigepremiär, en perfekt invigningsfilm då den berör en subkultur som inte så många i Sverige känner till. Det är en färgexplosion med både dans och politik.

Berätta om årets tema, Makt.

Annons
X

– Ett ständigt aktuellt tema, men det känns extra viktigt att lyfta i år. Det känns som att det har blivit kallt att leva i Sverige. Vi vill belysa hur en ojämn maktbalans tar sig uttryck och dess konsekvenser. Vi har även ett samarbetsprojekt, Noncitizen, med fokus på asylfrågan och hur man kan vara verksam som filmare när man lever i exil.

Det visas nästan hundra filmer på festivalen, hur navigerar man?

– På fliken ”How to tempo” på vår sajt har vi gjort tipspaket utifrån ämnen och intressen. Annars får man studera programmet och se vad man fastnar för.

Vad rekommenderar du?

– Jag ser fram emot premiären av ”Sonita” den 8 mars, en berättelse om en afghansk rappare, bosatt i Iran, som blev väldigt hyllad på Youtube förra året. Regissören Rokhsareh Ghaem Maghamis besöker även visningen. Men jag längtar också efter premiären av ”Revolution Poetry”, om poesikollektivet med samma namn, den 12 mars.

Varför är det så hett med dokumentärer?

– Trenden har pågått ett tag och började nog med publiksuccén ”Searching for Sugarman” för några år sedan, och har fortsatt med filmer som ”Jag är Ingrid” och Zlatan-dokumentären. Men det är kul att fler börjar förstå bredden av det dokumentära formatet, och att fler får upp ögonen för dokumentärfilm.

Hur ser framtiden ut för dokumentärer i Sverige?

– Jag hoppas att trenden håller i sig och att fler vågar satsa på dokumentärfilm, så att fler titlar kommer upp på biograferna. Men jag hoppas även på en variation formmässigt av de dokumentärer som visas på stor duk.

Annons

Melissa Lindgren är programansvarig för festivalen.

Foto: Katriina Mäkinen Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X