Dokumentärer engagerar i P1

Under strecket
Publicerad
Annons

Radiokrönika
Två fina dokumentärer om engagemang snurrar i P1 just nu.
Brian Palmer, upphovsman till den populäraste kursen på Harvarduniversitetet har flyttat till Sverige. En gång i tiden förälskade han sig i Olof Palme och nu har han till slut slagit sig ner i sina drömmars land. Med sig tog han kursen som New York Times kallat en grundkurs i idealism. När han ger den på Uppsala universitet har visserligen Peter Singer, Noam Chomsky och Naomi Klein ersatts med något mindre glamourösa föreläsare: ETC-redaktören Johan Ehrenberg, palestinaaktivisten Karin Holmér och djurrättsaktivisten Pelle Strindlund, men syftet är detsamma. Att studenterna ska möta människor med starkt politiskt
engagemang. En märklig kurs. Uppenbarligen rakt igenom politiserad, men mest av allt fixerad vid det privata känslolivet och tron på att hitta ett livsinnehåll i politiken. För det engagemang som diskuteras är som vanligt ungt, tilldrar sig utomlands och ska helst av allt genomföras med gråten i halsen.

P1 Dokumentärs reporter Johan Lindahl berättade i lördags om kursdeltagare som lämnat sina lovande karriärer på Wall Street för att bli hjälparbetare i Latinamerika. Lustigt att såna historier alltid får sån uppmärksamhet. I användarledet torde ju knappast kvaliteten på hjälparbetet bli bättre av att personen i fråga har en bakgrund i finansvärlden. Så tråkig är jag att jag alltid ägnar våra oavlönade kommunalpolitiker och deras trista, oglamorösa politiska liv en tanke när politiskt engagemang diskuteras. Det engagemang som är så långt från en egotripp det går att komma. Men det blir såklart inte lika bra radio.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons