Annons

Dokumentär avslöjar Nordkoreas sanktionsbrott

En dansk kock och en före detta kokainlangare gör ljusskygga vapenaffärer med en regim under strikta FN-sanktioner.

Regissören Mads Brüggers dokumentär "Mullvaden – undercover i Nordkorea" skildrar en bisarr händelseutveckling med potential att få storpolitiska påföljder.

Under strecket
Mia Holmberg Karlsson / TT
Publicerad

"Nordkoreas mystiska, kitschiga fasad gör att människor ser landet som något lustigt, men det är ett misstag", säger regissören Mads Brügger.

Foto: SVT/TT

Den före detta kocken Ulrich Larsen tog under tio år stora risker för att dokumentera Nordkoreas sanktionsbrott. I dag lever han skyddat tillsammans med sin familj.

Foto: SVT/TT

"Mr James" uppger sig vara en oljemiljardär som vill göra vapenaffärer med den nordkoreanska regimen. I själva verket är han en skådespelare inhyrd av Mads Brüggers filmteam.

Foto: SVT/TT

Mads Brügger hade noll förväntningar. Egentligen hade han faktiskt inte ens lust att göra dokumentären. Efter att ha filmat den satiriska "The red chapel" i Nordkorea i början av 2000-talet – och därefter förbjudits från att besöka landet igen – kändes den förtidspensionerade kocken Ulrich Larsens förslag föga lockande: att infiltrera den nordkoreanska vänskapsföreningen i Danmark.

Elva år senare har mullvaden Larsen nästlat sig in i en av världens mest brutala diktaturer, involverats i hemliga vapen- och narkotikaaffärer, och FN har bett Brügger och hans team att dela med sig om sin kunskap kring hur Nordkorea bryter mot de internationella sanktionerna.

Annons
Annons
Annons