Annons
X
Annons
X

Dokument: bin Ladin var motståndare till IS

Usama bin Ladin var emot försöket att skapa ett självutnämnt kalifat. Det visar nya dokument som beslagtogs under det amerikanska tillslaget 2011.

Kriget mot IS
[object Object]
Usama bin Ladin var emot IS mål om att skapa en ”Islamisk stat”. Foto: AP

Grundaren och ledaren för al-Qaida, Usama bin Ladin, var motståndare till IS mål om att skapa ett nytt självutnämnt kalifat. Innan bin Ladin dödades av en amerikansk specialstyrka i Pakistan 2011 blev han tillfrågad om planerna om ett nytt kalifat. Han förklarade då att han inte stödde taktiken, visar tidigare okända dokument.

De 113 dokumenten släpptes tidigare i veckan och beslagtogs under räden 2011, när IS var en marginaliserad rörelse. De nya dokumenten ger en inblick i splittringen inom jihadiströrelsen om taktik, skriver The Daily Beast.

bin Ladin var inte helt motståndare till tanken på att erövra stora landområden och sedan styra dessa under strikta religiösa regler. Men han ansåg att jihadisternas mål i närtid borde vara att slåss mot västmakterna och deras allierade i Mellanöstern. Att försöka skapa en ”Islamisk stat” skulle vara alltför riskabelt och skulle kunna skada rörelsen, ansåg bin Ladin.

Annons
X

Först när de väststödda regimerna i Mellanöstern hade fallit kunde man planera för ett nytt ”kalifat”, ansåg han.

Dokumenten visar att bin Ladin var emot IS strategi att behandla lokalbefolkningen som gisslan. Han menade att dessa i stället skulle vinnas över och självmant underkasta sig de religiösa doktrinerna. al-Qaida-ledaren var också motståndare till attacker mot muslimer i moskéer och på marknader.

Splittringen inom jihadiströrelsen lever kvar än. När IS utropade sitt ”kalifat” i juni 2014 hade terrororganisationen brutit med den al-Qaida-anknutna Nusrafronten i Syrien.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Usama bin Ladin var emot IS mål om att skapa en ”Islamisk stat”.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X