Doktorsråd: Låt de äldre stå i tunnelbanan

Res dig inte i onödan för en gammal människa på bussen eller tunnelbanan, föreslår forskare. På bilden resenärer som trängs i morgonrusningen vid tvärbanan i Alvik i Stockholm.
Res dig inte i onödan för en gammal människa på bussen eller tunnelbanan, föreslår forskare. På bilden resenärer som trängs i morgonrusningen vid tvärbanan i Alvik i Stockholm. Foto: Leif R Jansson / TT

Åker du buss, tåg eller tunnelbana? Res dig i så fall inte upp och erbjud din plats till en gammal människa. Äldre personer behöver all motion de kan få, konstaterar forskare.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det kan tyckas som en självklarhet – eller att det borde vara det – att man reser sig för en gammal människa på bussen, tunnelbanan eller något annat kommunalt färdmedel. Kanske inte så mycket i buffliga Sverige, men åtminstone i artighetens hemland England.

Men faktum är, säger Muir Gray, klinisk rådgivare till folkhälsomyndigheten Public Health England och professor vid Oxford University, att man inte borde resa sig i onödan för en äldre människa. Gamla människor behöver nämligen all motion de kan få.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons