Doktorns medicin ges ingen chans att verka

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem - Tack för i dag. Jag är tyvärr säker på att vi träffas igen om ett år.
Med de orden avslutade dr Mustafa Barghouti den presskonferens han höll med anledning av att intifadan, den palestinska resningen i de ockuperade områdena, i veckan fyller fyra år.
Dr Barghouti, välkänd även i Sverige som framstående aktivist i det civila samhället, betvivlar inte att intifadan kommer att fortsätta, trots det allt högre pris palestinierna får betala på alla områden.
Låt oss fiska upp några data ur den blodiga flod av död och elände som under de senaste fyra åren har sköljt över det palestinska folket. Enligt den pålitliga israeliska människorättsorganisationen Betzelem, som bevakar vad som sker i de ockuperade områdena, har 2 827 palestinier dödats, av vilka minst 1 544 inte deltog i några strider. 558 av dem var barn och ungdomar under 18 år.

Enbart under det senaste året (september 2003 till september 2004) dödades 490 palestinier av vilka minst 309 inte deltog i stridshandlingar. Bland
kollektivstraffen som under de gångna fyra åren har drabbat palestinierna kan man nämna sprängningen av 3 700 hus vilka bebotts av palestinska storfamiljer som nu är hemlösa. Västbankens vägspärrar mellan städer och byar kan bli till oöverstigliga hinder för den som vill komma till skolan, jobbet, sjukhuset eller bara önskar hälsa på gamla mormor.
Ändå menar dr Barghouti att intifadan också kan uppvisa positiva drag. Tanken på motstånd utan våld börjar vinna gehör bland de palestinska gräsrötterna, tror han. (Även om erfarenheten visar att ockupationsmakten allt som oftast bemöter även fredliga demonstrationer med våld. För säkerhets skull, så att säga.)

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons