Annons

Tomas Persson: Doktor Dolittles återkomst

Genom minutiösa fältstudier bland Afrikas schimpanser kom amerikanen Richard Lynch Garner för mer än 100 år sedan fram till att apor har ett språk. Kritiken mot hans övertygelse förpassade honom till en fotnot i historien, men i modern tid har många av hans slutsatser verifierats.

Publicerad

Den verklige Doktor Dolittle, även om han inte tycks ha stått modell för karaktären, var amerikanen Richard Lynch Garner (1848–1920), förmodligen den förste att på experimentell väg belägga att djur kan tala. En övertygelse som skulle förpassa honom till en bur i den västafrikanska djungeln.

Garner, lärare och amatörforskare, motiverades till sina djärva idéer om djurs språk av två debatter i kölvattnet efter Darwin. Den första gällde Darwins teorier om gradvis utveckling, och huruvida detta var förenligt med den misstänkt stora klyftan mellan människa och djur. Antingen behövde teorin omarbetas, eller så fanns det länkar mellan människa och djur som ännu inte upptäckts. I sina försök att brygga klyftan gjorde man till exempel misstaget att placera de nu levande människoraserna i en evolutionär hierarki. Darwin själv trodde att de saknade länkarna kunde utgöras av utdöda former, fossil som mycket riktigt skulle komma att dyka upp. Garner misstänkte att klyftan snarare berodde på att vi undervärderar djurens förmågor.

Annons
Annons
Annons
Annons