Dödssjuka i fara på grund av skandalen

Överläkare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala anser att Macchiarini-skandalen har lett till att användning av modern cellterapi har stoppats. Arkivbild.
Överläkare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala anser att Macchiarini-skandalen har lett till att användning av modern cellterapi har stoppats. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Macchiarini-skandalen har skapat en ängslig sjukvårdsbyråkrati som är så rädd för att göra fel att man i stället stryper innovativ forskning och behandling och därmed riskerar både etiken och i slutändan patienters liv, skriver överläkarna Britt-Marie Frost och Britt Gustafsson vid Barnonkologen på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala på DN Debatt.

Under strecket
Publicerad
Annons

De är kritiska mot att Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset efter Macchiarini-skandalen har förbjudit användning av modern cellterapi. Överläkarna exemplifierar med ett fall där ett spädbarn i Uppsala till slut räddades tack immundämpande stromaceller – en behandling som enligt dem inte längre får tillstånd av Läkemedelsverket.

Annons
Annons
Annons