Dödssiffra kan vända Bushs lycka

Över 1 000 amerikanska militärer har dödats i Irak. Denna tragiska milstolpe passeras samtidigt som striderna tilltagit och det medges att man gett upp kontrollen av delar av den så kallade Sunnitriangeln.

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON
Vid det republikanska parti- konventet i förra veckan klar-gjordes att George W Bushs ledarskap i kriget mot terrorismen - och kriget i Irak som front i det kriget - skulle bli huvud-budskapet i höstens valkampanj. Men den symboliskt viktiga dödssiffran kan få väljare att rikta in sig på den sviktande krigslyckan och urholka Bushs försprång i opinionen igen.
På olika regementsorter i USA känns sorgen djupast. Det är inte ovanligt att flera medlemmar i en familj tagit värvning och i medierna berättas tragiska historier om exempelvis den unga ensamstående mamman som mist både sin fästman och sin bror i Irak.

Antalet döda varierar i olika beräkningar men enligt försvarsdepartementets officiella uppgifter var talet 998 sent på tisdagen. Därtill fogas tre civilanställda i Pentagon som också omkommit - samt runt 7 000 sårade. Under gårdagen dödades ytterligare två soldater i Bagdad. 865 av de dödade har stupat efter den 1 maj då Bush förklarade att alla större stridigheter var över i Irak.
Medelåldern uppges vara 26 år och det är ovanligt högt i och med att så många reservister inkallats. De flesta av de döda tillhörde armén, drygt 700, sedan kommer marinkåren med ett 240-tal stupade. I siffran ingår 23 kvinnor och regementena med flest stupade är Camp Pendleton i Kalifornien och Fort Hood i Texas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons