Annons

Dödspatrullen och danska straff

Foto: SvD/Kihlstedts/Muf/Expressen

PODD | 17 augusti. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Dödspatrullen. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Sveriges kanske mest omskrivna kriminella nätverk: Dödspatrullen. En grupp unga somaliska män från Järvafältet som trots att de inte ens fyllt 30 har ett tungt kriminellt förflutet, där de bland annat misstänks ha mördat på kontrakt i flera år.

Nu ligger nätverket i spillror. Fem personer står åtalade för ett dubbelmord i Danmark, medan andra har åkt fast i en stor knarkrazzia i Spanien. Och att de har åkt fast gör att våra olika rättssystem nu jämförs.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och partiledaren Ulf Kristersson skrev igår på Aftonbladets debattsida att Sverige måste lära av Danmark, med slopad straffrabatt och möjlighet att bestraffa gängkriminella hårdare än andra.

Vilka är Dödspatrullen och vad de står åtalade för? Och är dansk lag så mycket striktare än svensk, och på vilket sätt i så fall?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Svenska Dagbladets reporter Frida Svensson som har skrivit långt om Dödspatrullen, Expressens Fredrik Sjöshult, som kommer vara på plats i Danmark för rättegången de här dagarna, Benjamin Dousa, lokalpolitiker i området där Dödspatrullen härjar och juristen och advokatsamfundets tidigare ordförande Bengt Ivarsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons