”Dödsmorskan” vill förlossa själar

LJUSBRINGARE. Sjuksköterskan Anita Lanz har i över tio år arbetat med döende patienter. Hon kallar sig dödsmorska.

– Om livet börjar med kroppens förlossning kan god palliativ vård innebära att hjälpa till med själens förlossning, att patienten får dö i frid.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Anita Lanz blev ”dödsmorska”, som hon kallar det, efter att själv ha varit med om        en svår skidolycka. ”Jag kände starkt att jag hade en ny uppgift i livet.”

Anita Lanz blev ”dödsmorska”, som hon kallar det, efter att själv ha varit med om en svår skidolycka. ”Jag kände starkt att jag hade en ny uppgift i livet.”

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Under en längre period hade Anita Lanz ofta besökt och talat med den obotligt cancersjuka Elisabet. Båda hade de fött flera barn. Båda hade de upplevt den salighet och lycka som en kvinna känner när den nyfödda läggs i hennes armar. I detta fann de varandra.

Vid ett tillfälle berättade Elisabet att hon och hela familjen skulle fira en fest nästkommande söndag, med alla hennes barn och barnbarn. När den söndagen inföll ringde en av Elisabets döttrar och bad Anita komma till festen. Elisabet mådde sämre och ville ha också Anita vid sin sida.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons