Annons

Dödshjälp väcker debatt i Tyskland

För en vecka sedan fick 79-åriga tyskan Bettina Schardt hjälp att begå självmord. Hon var inte dödssjuk eller led av smärtor, utan ville inte hamna på ett ålderdomshem. Fallet har väckt raseri i Tyskland och fått debatten om dödshjälp att åter blossa upp i Europa.

Publicerad
Före detta politikern och dödshjälpsaktivisten Roger Kusch visar upp videoinspelningen med Bettina Schardt under en presskonferens i Tyskland. Hon fick hjälp att dö - utan att vara dödssjuk eller ha svåra smärtor.
Före detta politikern och dödshjälpsaktivisten Roger Kusch visar upp videoinspelningen med Bettina Schardt under en presskonferens i Tyskland. Hon fick hjälp att dö - utan att vara dödssjuk eller ha svåra smärtor. Foto: JOERG SARBACH

Den 79-åriga ogifta tyskan tog i april kontakt med dödshjälpsaktivisten Roger Kusch för att få hjälp att sluta sina dagar hemma istället för att flyttas till ett ålderdomshem. Han ordnade så att hon fick en dödlig cocktail av malariamedicinen chloroquine och det lugnande medlet diazepam hem tillden bayerska staden Würzburg.

När hon tömt sina glas lämnade Kusch lägenheten och kom tillbaka tre timmar senare för att konstatera hennes död. Alltihop videofilmades för att visa att Kusch inte deltog aktivt i självmordet utan var rådgivare.

Därefter kallade Kusch till presskonferens där han visade utdrag från nio timmars videosamtal med den 79-åriga kvinnan där hon förklarade att hon ville dö. Samtidigt passade han på att erbjuda sina tjänster till andra intresserade.

Annons

Händelsen har skapat stor uppståndelse i Tyskland, där frågan om dödshjälp är särskilt laddad efter nazisternas självmordsprogram som dödade runt 100000 mentalt sjuka och handikappade människor under andra världskriget.

–­Det som Kusch gjorde är fruktansvärt eftersom kvinnan inte hade några problem förutom sin fruktan. Han gav henne inga andra alternativ, säger Bayerns justitieminister Beate Mark.

–Det är motbjudande och chockerande hur en egoistisk cyniker har utnyttjat en äldre kvinnas ensamhet för att få uppmärksamhet, säger Jörg-Dietrich Hoppe, ordförande för tyska läkarförbundet, till tyska tidningen Bild.

Tysklands konservativa förbundskansler Angela Merkel har också gått i taket, och förklarat att ”jag är absolut emot alla former av assisterat självmord”. I fredags lades ett lagförslag fram i parlamentet om att förbjuda assisterade självmord.

Många vill inte att landet går i samma riktning som Schweiz, där liberala lagar skapat en internationell självmordsturism. Under det senaste årtiondet har runt 500 tyskar korsat gränsen till Schweiz för att få hjälp att dö med självmordsorganisationen Dignitas. SvD skrev 2002 om ett tyskt par som gjorde denna sista resa.

–Vi vill göra det olagligt att erbjuda sådana ”självmordsreservationer”. Det är omänskligt, anser Beate Merk.

Men förespråkarna för dödshjälp tycker att mer ska göras för människors rätt till en värdig död. Andra menar att problemet ligger på ett annat plan: behandlingen av gamla och sjuka människor.

–Fruktan för ålderdomshem bland äldre tyskar är större än rädslan för terrorism eller att förlora jobbet, säger Eugen Brysch, chef för tyska hospicestiftelsen till International Herald Tribune.

Den tyska känslostormen blåser nytt liv i den europeiska dödshjälpsdebatten. Senast gällde den Frankrike där cancersjuka och vanställda fransyskan Chantal Sébire nekades hjälp att dö – och sedan plötsligt avled.

Det gripande människoödet engagerade hela Frankrike under flera veckor i våras. Sébire vädjade offentligt om hjälp att dö men fick kalla handen av landets rättsväsende. Hon gick ut i nationella medier och bad om hjälp, samt skrev ett brev till president Nicholas Sarkozy.

Fallet väckte stark sympati bland många fransmän som kräver att lagen ändras så att svårt sjuka människor får hjälp att dö med värdigheten i behåll.

Å andra sidan fortsätter kritiken mot den schweiziska självmordsorganisationen Dignitas sedan man infört självmord med heliumpåse. Dessa så kallade ”exit bags”, där inandning av helium leder till syrebrist i hjärnan, kräver inga läkarintyg till skillnad från dödliga doser med sömnmedel som Dignitas hittills använt.

Därmed blir det ännu lättvindigare att begå självmord, menar upprörda kritiker.

Annons
Annons

Före detta politikern och dödshjälpsaktivisten Roger Kusch visar upp videoinspelningen med Bettina Schardt under en presskonferens i Tyskland. Hon fick hjälp att dö - utan att vara dödssjuk eller ha svåra smärtor.

Foto: JOERG SARBACH Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons