Annons
X
Annons
X

”Dödsfallen inte oväntade”

SvD:s reporter Mikael Holmström har besökt de svenska styrkorna i Afghanistan. Enligt honom är det oerhört tragiskt, men inte oväntat, att två svenska militärer dött.

Hur är situationen i området väster om Mazar i Sharif, där truppen besköts?

– Det har varit oroligt där tidigare.

Är talibanerna starka där?

Annons
X

– Nu vet vi ju inte exakt var det inträffat, men det finns fickor i det svenska ansvarsområdet där talibaner försöker etablera sig.

Truppen ska ha färdats till fots, hur riskabelt är det?

– Vi vet ju inte om det inträffat i en by eller utanför bebyggelse. Om det är i ett tätbebyggt område är det lätt att ordna bakhåll från hustak. I höstas utsattes svenska soldater för beskjutning i ett bebyggt område, det var ganska hårda strider, men gick bra den gången. Utanför byarna brukar styrkorna färdas i fordon.

Hur är säkerheten i allmänhet för de svenska styrkorna i Afghanistan?

– Det har blivit bättre sedan SvD:s artiklar förra hösten. Bland annat har det kommit fler bepansrade fordon. Men de här ska ha rört sig till fots, och ska man uträtta något måste man röra sig utanför fordonen också. Försvarsmakten har själv sagt att man måste förbättra underlättelsearbetet, det är också ett sätt att höja säkerheten.

Är det oväntat att två svenskar dött?

Nej. Sverige har utökat styrkan för att få mer närvaro, och då stör man terrorister och organiserad brottslighet. Både talibaner och knarkkungar som känner sig hotade vill skrämma de internationella styrkorna. Man kan också säga att det sista året har de svenska trupperna agerat ihop med Afghanska styrkor, och varit aktiva på ett sätt man inte var tidigare. I styrkan som kom hem i december hade nästan alla vid något tillfälle blivit beskjutna, så var det inte tidigare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X