Dödsdömda i protest mot dödsstraffet

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON - Det är som en dödscellsträff, sade en av de frigivna oskyldigt dödsdömda fångar som i två dagar genomfört en konferens i Chicago för att rikta uppmärksamheten mot dödsstraffet.
Samtidigt visar ny statistik att antalet fångar i USA:s dödsceller förra året sjönk för första gången på över ett kvartssekel samtidigt som antalet avrättningar, 66 stycken, var mindre än året före.
Hittills i år har 68 människor förts till dödsbritsarna mot 85 stycken år 2000, enligt statistiken som publicerats av det amerikanska justitiedepartementet. Antalet dödsdömda som väntar på avrättning var 3 581 förra året mot 3 601 året dessförinnan.

Det är möjligt att de här siffrorna tyder på ett ökat motstånd mot dödsstraffet och det beror bland annat på undersökningar som visat att många oskyldigt dömda sitter i fängelsernas dödsceller.
Ansträngningarna att gräva upp de här fallen har pågått i flera år vid Center on Wrongful Convictions vid Northwestern University i Chicago. Delstaten Illinois, med den republikanske
guvernören George Ryan, blev den första som införde ett moratorium för avrättningar efter de här upprörande avslöjandena.
I söndags och i går höll frigivna oskyldigt dödsdömda fångar en konferens i Chicago, både för att rikta uppmärksamheten mot dödsstraffet i sig och mot Ryan som väntas granska över 140 nådeansökningar innan han avgår om några veckor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons