Annons
X
Annons
X

”Dödligt virus dödar Italien och Grekland”

Grekland är ett genomkorrupt land där det inte upplevs som rationellt för medborgarna att betala skatt. Det menar förre finansminister Pär Nuder som talar om ett ”dödligt virus som drabbat Grekland och Italien”.

Pär Nuder.
Pär Nuder. Foto: GUNNAR LUNDMARK

Den före detta socialdemokratiska toppolitikern Pär Nuder har vid flera tillfällen träffat den avgående grekiske premiärministern Giorgos Papandreou, som han kallar ”lågmäld, intellektuell, världsvan” i en krönika i tidningen Dagens Industri.

Men Pär Nuder sällar sig nu till sin förre chef, Göran Persson, som häromdagen anklagade
Grekland för fusk. Enligt Nuder är korruptionen det största problemet i både Grekland och Italien. Enligt Transparency International är Grekland Europas mest korrupta land, Italien ligger bara tre platser däröver på denna skamfulla lista.

– Korruption, nepotism, ineffektivitet, byråkrati och rättsosäkerhet – när de offentliga institutionerna smittas av dessa virus eroderar kittet i samhällsbygget: tilliten och förtroendet, skriver Nuder i DI och fortsätter:

Annons
X

– I ett sådant samhälle blir det inte rationellt att betala skatt eller ställa upp på smärtsamma åtstramningar.[…] Det är detta dödliga virus som håller på att ta livet av demokratierna runt Medelhavet – inte underskotten och skulderna i sig, menar Pär Nuder.

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

Pär Nuder.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X