Annons
X
Annons
X

Dödligt väder blir allt vanligare

fn-rapport Mer extremt väder med skyfall, värmeböljor och torka väntar i framtiden. Länder måste förbereda sig på hantering av fler klimatkatastrofer. Det skriver FN:s klimatpanel IPCC i den hittills mest omfattande studien om extrema väderhändelser.

[object Object]
Ett flygplan vattenbombar branden nära Highway 92 i Sierra Vista, Arizona, förra sommaren. Foto: AP

Genève Det är en diger rapport som IPCC presenterade i går. Nära 600 sidor med tusentals studier av över 200 vetenskapsmän från ett 60-tal länder och inte mindre än nära 19000 expertkommentarer. Delar av rapporten presenterades i november förra året, och i går släpptes hela dokumentet.

–Jag hoppas att rapporten blir en väckarklocka för att länder ska bli mer medvetna om att extrema väderhändelser väntar, och att man måste förbereda sig bättre inför framtida klimatkatastrofer, säger Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI) och en av huvudförfattarna till rapporten, till SvD.

Slutsatsen i IPCC-rapporten är tydlig: Klimatförändringarna har lett till mer extremt väder som värmeböljor, rekordhöga temperaturer och kraftiga skyfall i många regioner under de senaste 50 åren. Några exempel från den senaste tiden är översvämningarna i Bangkok, torkkatastrofen på Afrikas Horn, värmeböljan i Texas och skogsbränderna i Ryssland.

Annons
X

Slutsatserna gör att IPCC nu med större säkerhet förutspår mer extremt väder i framtiden:

•Värmeböljorna tros bli fler och längre i stora delar av världen, bland annat i Sydeuropa och i länder kring Medelhavet. Rekordvarma dagar, som tidigare kom ungefär vart 20:e år, tros nu komma vartannat år.

•Skyfall lär inträffa oftare och bli mer omfattande, speciellt i tropiska regioner och vintertid i nordliga trakter. Särskilt Östafrika tros drabbas mer. Kraftiga skyfall som tidigare kom ungefär vart 20:e år väntas framöver vart femte år.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  •Torkperioder väntas bli mer långdragna och allvarliga. Särskilt i södra och centrala Europa, centrala Nordamerika, Centralamerika, nordöstra Brasilien och södra Afrika kommer att drabbas.

  Rapporten sätter fokus på de katastrofala ekonomiska och mänskliga följderna av mer extremt väder. Ekonomiska förluster till följd av extrema väderfenomen beräknas redan uppgå till 200 miljarder dollar per år, enligt IPCC. Torkkatastrofen på Afrikas Horn har krävt tusentals människors liv.

  Röda Korset konstaterar att man allt oftare tvingas ingripa i katastrofer orsakade klimatförändringar. Ett framtida scenario med fler värmeböljor och skyfall med översvämningar kan leda till ”många miljarder mer i förluster och mängder med förlorade människoliv”, skriver IPCC.

  Värst utsatta är fattiga länder. Medan stormen ”Katrina” knappt påverkade USA:s ekonomiska utveckling, finns fattiga länder som slagits i spillror av extremväder. Enligt en av författarna till rapporten, Chris Field, orsakar extrema väderhändelser störst ekonomiska förluster i Västvärlden medan 95 procent av alla dödsoffer till följd av extremt väder inträffar i u-länderna.

  –Därför är bättre katastrofberedskap både en klimat- och en utvecklingsfråga. I fattiga länder förvärras följderna av extrema väder på grund av fattigdom, överbefolkning och underutveckling. Denna koppling bör finnas när bättre beredskap diskuteras, säger Richard Klein.

  Beror fler extrema väderfenomen på den globala uppvärmningen? Även här är IPCC tydlig: Det är högst sannolikt att fler skyfall och extremt varma dagar har direkt samband med klimatförändringen, konstateras i rapporten. Däremot är forskarna inte lika säkra på att den ökade värmen orsakar fler orkaner och tropiska cykloner.

  Vetenskapen har länge varit försiktig med att sätta ner foten om detta samband. Många har trott att extremt väder skulle följa först om hundra år när uppvärmningen stigit med över två grader. Men i dag tycks det alltså finnas belägg för att omkring en grads uppvärmning kan leda till mer extremt väder.

  Att det blir varmare konstaterades häromdagen av Världsmeteorologiska organisationen WMO. Förra årtiondet var det varmaste sedan mätningarna startade 1850. Mellan 2001 och 2010 ökade land- och havstemperaturen med 0,46 grader över genomsnittet på 14 grader under de tidigare 30 åren.

  Såväl IPCC som WMO tycks vara övertygade om att den globala uppvärmningen beror på människans ökade utsläpp av växthusgaser.

  –Världen håller på att värmas upp på grund av människans aktiviteter, och det får potentiellt oåterkalleliga effekter för jorden, atmosfären och världshaven. Förra årtiondet var det varmaste någonsin, och varje årtionde blir varmare än det tidigare, sade WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud vid en presskonferens i Genève häromdagen.

  Men klimatskeptiker tvivlar på att det alltmer extrema vädret direkt kan kopplas till människors utsläpp. Det framhålls att extrema väderhändelser kan vara del av naturliga variationer i jordens klimat.

  Vad kan du om väderprognoser? quiz.svd.se Vad kan du om oväder? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ett flygplan vattenbombar branden nära Highway 92 i Sierra Vista, Arizona, förra sommaren.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X