Recension

FiskarmännenDödligt tonårstrots i hyllad afrikansk roman

Ödets nyck löser upp en nigeriansk familj i Chigozie Obiomas våldsamma debut "Fiskarmännen". Boken kan läsas som en antik tragedi, eller som en allegori över Afrikas relation till kolonialmakterna – men hade mått bra av mindre distans och mer gestaltning, skriver Sebastian Lönnlöv.

Under strecket
Publicerad
Det är sällan debutromaner nomineras till Storbritanniens största litteraturpris, Bookerpriset, men 2015 fanns Chigozie Obiomas "Fiskarmännen" på listan.

Det är sällan debutromaner nomineras till Storbritanniens största litteraturpris, Bookerpriset, men 2015 fanns Chigozie Obiomas "Fiskarmännen" på listan.

Foto: Matthew Orselli
Annons

Chigozie Obioma är född och uppväxt i sydvästra Nigeria, men undervisar nu i kreativt skrivande på ett amerikanskt universitet. Hans debutroman har nått stor framgång, fått flera priser och nominerats till 2015 års Bookerpris. Titeln ”Fiskarmännen”, en lite väl anglicistisk översättning av ”The fishermen”, syftar till berättelsens början och själva kärna. När deras far flyttar till en annan stad för sitt arbetes skull utnyttjar fyra bröder sin ökade frihet. De börjar fiska i en flod som de inte får gå nära.

Det är vid floden de träffar Abulu, en galen man som anses vara synsk. Han förutsäger att en av dem, Ikenna, ska dödas av en av sina bröder. När Ikenna av ren paranoia och ångest börjar bete sig illa är det egentligen inte mer våldsamt än ett tonårsuppror, men bröderna förväntas lyda vuxna och inte ifrågasätta deras vilja, vare sig i skolan eller hemma. Ikennas trots är en katastrof som inte går att förstå eller tolerera. Svaret blir en hårdhänt aga, som får honom att känna allt starkare hat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons