Annons

Dödliga rattfylleriolyckor ökar

Antalet dödsolyckor med berusade förare ökar. Alkoholen ligger numera bakom var fjärde dödsolycka, och ökningen beror på att svenskarna dricker alltmer alkohol, menar Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Under strecket
Publicerad

I onsdags kväll inträffade en tragisk trafikolycka i byn Flurkmark, strax norr om Umeå. En elva månader gammal flicka och hennes 62-åriga farmor dödades sedan de blivit påkörda på en länsväg. Bilföraren, en 58-årig man, tros ha varit alkoholpåverkad. Han är skäligen misstänkt för vårdslöshet i trafik, rattfylleri och vållande till annans död. I går brann marschaller vid vägkanten till minne av de bägge offren. Samtidigt förhörde polisen vittnen till dödsolyckan. Föraren kunde inte höras, eftersom han var chockad och ännu vårdades på sjukhus.

Tragedin i Flurkmark är inte unik. Varje år dödas mellan 100 och 150 människor på de svenska vägarna i trafikolyckor där alkoholpåverkade förare är inblandade, enligt Vägverket. Och den siffran är på väg uppåt. - Antalet alkoholrelaterade dödsolyckor har ökat med tio procent de senaste åren, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall. Andelen av alla dödsolyckor som har med alkohol att göra har stigit från omkring en femtedel i mitten av 1990-talet till över en fjärdedel i dag. Den bakomliggande orsaken är att alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat, uppger Claes Tingvall. Han befarar också att attityden till att köra med alkohol i blodet håller på att förändras. - Vi måste informera varje ny generation förare om farorna med rattfylleri, säger han.

Annons
Annons
Annons