Recension

Nazismen i Sverige 2000-2014Dödlig ideologi i ständig rörelse

Helene Lööw har gjort en briljant historieskrivning över de senaste årtiondenas nazistiska aktivitet i Sverige. Hon lär få anledning att återkomma.

Under strecket
Publicerad
Nationalsocialistisk front demonstrerar i juni 2006 på torget i Sollentuna.

Nationalsocialistisk front demonstrerar i juni 2006 på torget i Sollentuna.

Foto: DAVID MAGNUSSON
Annons

Mitt i samtidens upphetsade debatt om rasism är det en fröjd att få Heléne Lööws välunderbyggda bok i sina händer. Många års grävande i arkiv och läsande av tusentals sidor källmaterial från svenska nazistiska organisationer under hela 1900-talet gör att hon har en säkerhet när hon lägger ut texten, som höjer sig över andras spekulation. Den nya boken är hennes fjärde historiska översikt över nazism i Sverige. Hon trodde själv att ämnet var uttömt, men tyvärr har utvecklingen visat att denna den mest extrema av ideologier har en häpnadsväckande förmåga att överleva, även i vårt välordnade land.

Hon påpekar att ett problem då det gäller hanteringen av nazism och annan politisk extremism i Sverige, är att den betraktas som något som kommer utifrån, vilket gör att den aldrig angripits på ett tillräckligt effektivt sätt, vid roten. Det är ingen invändning, men kan vara värt att påpeka att vi inte är det enda landet i Europa som haft problem med att göra upp med denna historia. Österrike, Frankrike, gamla Östtyskland och Italien har också i hög grad sopat sin egen delskuld för brotten under andra världskriget under mattan, och därmed haft väldigt svårt att göra upp med både nazism och fascism.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons