Annons

Dödfött förslag om vinster men andra på väg

Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer inte att gå igenom riksdagen. Arkivbild.
Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer inte att gå igenom riksdagen. Arkivbild.

Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer inte att gå igenom riksdagen. Såväl Allianspartierna som Sverigedemokraterna säger nej. En majoritet av väljarna är motståndare till alltför vidlyftiga vinstuttag i välfärdssektorn, men om det blir en valfråga återstår att se.

Under strecket
TT
Publicerad

Förslaget om vinstbegränsningar var ett villkor från Vänsterpartiet för budgetsamarbete med regeringen. Och eftersom de borgerliga krävde att Vänsterpartiet skulle utgöra en del av regeringsunderlaget, har leveransen av förslaget utgjort en förutsättning för den rödgröna regeringen under mandatperioden.

Vänsterpartiet satsade hårt i förra valet på att stoppa vinster i välfärden. Det gick sådär. Nu går man i stället med på ett förslag som begränsar vinsterna. Det ska vara möjligt att få marknadsmässig avkastning, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S). Kanske kan en sån modifierad modell locka en och annan borgerlig väljare som vill se begränsningar av vinstuttagen över till Socialdemokraterna. Framför allt riktar socialdemokraterna in sig på väljare som gått till SD, som tidigare var för att begränsa vinsterna men som nu svängt.

Annons
Annons
Annons