X
Annons
X
Recension

De odödliga ”Det är, kort sagt, en fantastisk roman”

Från nedgångna barer i ett samtida USA till interiörer i framtida rymdskepp – via frågor om kropp, minne och planetens öden. Lars Jakobsons nya roman liknar inget annat.

Lars Jakobson tilldelades 2006 SvD:s litteraturpris för sin roman ”Vid den stora floden”. Inspiration hämtade han från elfte september-attacken och det efterföljande Irak-kriget. Foto: Sandra Qvist Foto: Sandra Qvist

Tid, tänker jag. Mer än något annat handlar det om tid. Om den mätbara och den som upplevs subjektivt. Om tiden som händelse och som oändlig utsträckning. Men jag griper efter halmstrån, eller snarare efter en av många trådar i en berättelse som sträcker sig mellan världar och livsformer, som färdas genom eoner, och som synar det mänskligas utsidor med hjälp av en odödlig protagonist – bara för att återkomma till frågan om vem som egentligen är ”jag” i allt detta levande, minnande och berättande.

Lars Jakobsons nya roman ”De odödliga” må vara kort, men det är en roman som rymmer mer än de flesta. Utöver att med oemotståndlig suggestion och sinne för detaljer skildra allt från nedgångna barer i ett samtida USA till interiörerna i framtida rymdskepp, slår den upp dörrarna mot en räcka avgörande politiska, etiska och kunskapsmässiga frågor i vår tid: om teknologin, om miljön, om kropp och identitet, om minne, gemenskap och främlingskap och planetens öden… Och i sitt sätt att göra detta liknar den inget annat (eller mycket lite) i den samtida svenska litteraturen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X