Döden byter form

Den finns mitt ibland oss, tydligare än på länge. Förutom i krig och katastrofer är döden centralgestalt i föreställningar, tv-serier, utställningar och pågående forskningsprojekt. Och döden, vår sista förställning, nu i designad förpackning.

Under strecket
Publicerad
Döden i konsten. Ett bårtäcke i grå ull designat av Linda Jarned.

Döden i konsten. Ett bårtäcke i grå ull designat av Linda Jarned.

Annons

”Döden, döden, döden”. Så inledde Astrid Lindgren samtalen med sin syster. För att liksom få det avklarat, vem i bekantskapskretsen som var sjuk eller rentav död. Hon var långt före sin tid.
Nu är det Teater Giljotin som letar frågor och svar kring det oundvikliga i projektet The total fucking death experience. På Kulturhuset har man just tagit sista steget i dansföreställningen Döden döden! Och Historiska museets utställning Momento mori – kom ihåg att dö krävde eftertanke av de många tusen besökare som såg den. Tv-serien Sex feet under har uppnått kultstatus och i första avsnittet av Desperate housewives bevittnade 25 miljoner amerikaner den just bortgångna Mary Alice dela med sig av sina hemligheter från ”andra sidan”.

Det är andra tider nu, vi vågar tala om döden, eller gör vi verkligen det?
– Det ligger nog i tiden att tala om det oundvikliga. Det går sannolikt att härleda till katastrofer som Estonia och tsunamin, som tillsammans med exempelvis moderna tv-serier gjort fler intresserade av livsåskådningsfrågor, säger Elisabeth Elmfeldt-Brundin, intendent på Nordiska museet som ägnat de senaste åren åt att dokumentera seder och bruk kring döden.
Författaren och folklivsforskaren Ebbe Schön menar däremot att det främst är den officiella bilden av den sista vilan som förändrats. Där har ett flertal tabun förlorat sin kraft och döden avdramatiserats sedan livet sågs som en vandring på slak lina där det var lätt att trilla. Då med helvetet som slutstation. I dag menar han att vi har en mer försonlig bild kring döden.
– Döden är ingenting. Hur kan man vara rädd för ingenting? säger Ebbe Schön.
Eller också kan den slutgiltiga sanningen sammanfattas med titeln på hip-hoparen Timbuktus senaste platta – Alla vill till himmelen, men ingen vill dö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons