Dodd-Frank – ett slag i luften

Barack Obamas regelverk var tänkt att förhindra en ny finanskris men i dag omgärdas det mest av förseningar och frågetecken. På kongressens bord ligger nu flera förslag som riskerar att slå sönder reformen Dodd-Frank i spillror.

Under strecket
Publicerad
21 juli 2010. President Barack Obama skriver under lagreformen Dodd-Frank.

21 juli 2010. President Barack Obama skriver under lagreformen Dodd-Frank.

Foto: CHARLES DHARAPAK
Annons

För ett år sedan satte den dåvarande finansministern Timothy Geithner ner foten. I ett brev till kongressen uppmanade han politikerna att ta sitt ansvar och värna om kraften i Dodd-Frank. Det är den reform som Barack Obama hamrade fram efter krisen och som ska garantera att skattebetalarna på Main Street aldrig mer tvingas slänga iväg livbojar till Wall Street, och dessutom själva riskera att drunkna.

Vad Timothy Geithner reagerade på var flera lagförslag som lanserats, presenterade som små tekniska justeringar av Dodd-Frank, men snarare var motsatsen. Ett av dem är, enligt magasinet Mother Jones, ämnat att tillåta vissa derivatprodukter att stå helt fria från reformen. Ett annat syftar till att tillåta bankerna att ta större risker inom tradingen. Och ett tredje kan komma att ge finanshusen möjlighet att runda det inhemska regelverket genom sina utländska avknoppningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons