Annons
X
Annons
X

Dödad lärares kollegor hotade

Flera av den knivdödade universitetslektorn Fuat Deniz kollegor har tidigare blivit hotade för sin forskning. Nu uttrycker de en oro för att dådet var en politisk handling och att de kanske står på tur.

Historieprofessor David Gaunt är en av få i Sverige som forskar om folkmordet på assyrier.
Historieprofessor David Gaunt är en av få i Sverige som forskar om folkmordet på assyrier. Foto: CAROLINE TIBELL

Fuat Deniz beskrivs som en förgrundsgestalt för assyrier i Sverige och världen, en respekterad forskare, en omtyckt lärare och kollega. Han var även internationellt känd för att belysa det turkiska folkmordet på assyrier.

–Det råder ett hot mot alla som forskar om assyrier och folkmorden av det Osmanska riket, säger historieprofessorn David Gaunt vid Södertörns Högskola.

David Gaunt är en av få som i Sverige forskar om folkmordet på assyrier och känner därför väl till Fuat Deniz. De har tillsammans deltagit i flera paneldebatter och hållit seminarier tillsammans.

Annons
X

–Flera gånger har det dykt upp människor på våra seminarier som utgett sig för att vara journalister, för att sedan gå runt och fotografera alla deltagare, säger David Gaunt.

Han fortsätter med att berätta om säkerhetspolis med automatvapen som bevakar varje steg han tagit på resor i Turkiet. Om en smutskastningskampanj mot honom i en av Turkiets största dagstidningar. Om kollegor som trakasseras, dödshotas och blivit stämplade som terrorister.

–Även om det inte alltid varit direkta hot så har det varit underförstått. Det här är en väldigt känslig fråga, där forskning ses som en politisk handling. Alla som intresserar sig för kristna minoriteter i Turkiet upplevs som ett hot, säger David Gaunt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fuat Deniz var på sitt område en internationellt erkänd forskare och idag skulle han ha hållit ett tal om hur olika stater hanterar religiösa minoriteter vid universitetet i Leiden, Nederländerna. Uppgiften om mordet kom där liksom i Sverige som en chock för den assyriska befolkningen. Gärningen har sedan följts av en oro och nu en rädsla för att det var en politisk handling.

  – Å Gud, jag hoppas inte att det här är ett politiskt mord, för då står vi på tur, säger Attya Tunc, holländsk politiker.

  En nederländsk forskare och nära kollega till Fuat Deniz som SvD har talat med säger sig vara säker på vem som ligger bakom dådet och fruktar nu för sitt liv.

  – De bevakar oss, hotar oss och nu har de mördat Fuat Deniz, säger den holländska forskaren som vill vara anonym.

  Lektorn och sociologidoktorn Fuat Deniz hade intresserat sig för frågor som står många assyrier nära. Bland annat skrev han sin avhandling om det turkiska folkmordet på assyrier under det Osmanska riket i början på 1900-talet och dess konsekvenser i nutid. En fråga som inte bara skapat mottsättningar mellan den assyriska minoriteten och den Turkiska staten, men även mellan assyrier och kurder, som anklagas för att ha hjälpt turkarna i folkmordet.

  Enligt vänner och kollegor var Fuat Deniz en person som försökte bygga broar mellan människor och kulturer. Han anlitades ofta för att hålla föreläsningar om mångkulturalism och utbildningsfrågor av olika assyriska föreningar.

  –Alla kände Fuat. När vi behövde en föreläsare sa han aldrig nej. En sådan fantastisk, snäll, glad människa, säger vännen Abboud Ado, vice ordförande i Assyriska riksförbundet.

  Polisen hade på torsdagen inte funnit gärningsmannen men uppger att spår har säkrats. I spaningarna har polisen tagit Fuat Denizs forskning som ett möjligt motiv, därför har Säpo kopplats in.

  –Rent statistiskt är det osannolikt att det skulle vara ett vansinnesdåd, men vi undersöker allt, säger Torbjörn Carlsson, Örebropolisens informationsansvarige.

  Annons
  Annons
  X

  Historieprofessor David Gaunt är en av få i Sverige som forskar om folkmordet på assyrier.

  Foto: CAROLINE TIBELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X